75 de persoane fac parte dintr-o ”echipă de vis” care ar trebui să își ofere ideile inovatoare pentru noua Constituție a Rusiei – varianta ”Vladimir Putin” -, iar propunerile publice în ceea ce privește noile schimbări vor fi supuse votului național în luna aprilie a acestui an, informează Gândul. ”Țarul de la Kremlin” a propus mai multe schimbări ale Constituției, analiștii fiind de părere că atribuțiile viitorului președinte al Rusiei vor fi mult diminuate, iar actualul ”Țar de la Kremlin” pregătește o altă mutare câștigătoare.
Pare un scenariu deja derulat. Vladimir Putin ar putea să părăsească fotoliul de la Kremlin, în 2024, însă asta nu exclude – așa cum s-a mai întâmplat – prezența sa în funcția de prim-ministru al Rusiei. Iar o ”pregătire prealabilă” a terenului face parte din strategia pe termen mediu și lung a lui ”clarvăzătorului” Putin.
Vladimir Putin dorește ca viitorii președinți ai Rusiei să aibă dreptul la doar două mandate. Totodată, puterea președintelui ar trebui să fie diminuată, iar prerogativele prim-ministrului (n.red. – nicio surpriză, din acest punct de vedere, spun analiștii politici – crescute. După discursul lui Vladimir Putin – în timpul căruia au fost trasate noile puncte de reper -, Dmitri Medvedev a și demisionat, de altfel, deschizându-i președintelui rus noi căi de acțiune prin numirea unu nou guvern.
Yelena Isinbayeva, campioană olimpică a Rusiei la săritura cu prăjina, s-a declarat ”recunoscătoare” pentru că este implicată în acest proiect. „Am citit Constituția țării noastre”, a declarat ea, potrivit informațiilor furnizate de news.yahoo.com, adăugând și că – din punctul ei de vedere – este vorba despre o ”carte foarte importantă”. Atât și nimic mai mult.
Dincolo de astfel de declarații care pot fi interpretabile și denotând subiectivism, nimeni nu se îndoiește că Vladimir Putin continuă aceeași partidă de șah care îi asigură pârghiile puterii dincolo de 2024. Aceasta ar fi prima revizuire majoră a Constituției Rusiei după anul 1993, iar parlamentarii din camera inferioară a Parlamentului au adoptat amendamentele propuse de Putin, dezvăluite, pentru prima dată, pe 15 ianuarie 2020. (Citește articolul integral AICI)